Dagbesteding

Dagbesteding

Officieel vallen de activiteiten onder de term dagbesteding. Liever praten wij van ‘vrijwilligerswerk’. Vrijwilligerswerk met een sterretje. Het sterretje staat voor de extra begeleiding en ondersteuning die nodig is om de werkzaamheden uit te kunnen voeren.
Is het niet meer mogelijk om actief deel te nemen aan de diverse activiteiten, en wordt de Reestlandhoeve wel gezien als een prettige plek om te verblijven, dan zijn mensen met een zorgvraag van hart welkom als gast. Een gast die we een aangenaam verblijf willen bezorgen.

Leren door ervaring

Mensen leren door ervaring. Zelf ervaren is een uitstekende manier om vaardigheden en kennis op te doen, te behouden of deze opnieuw te ontwikkelen. Bij de Reestlandhoeve worden mensen bijna vanzelfsprekend en intuïtief aangesproken op hun mogelijkheden. Ze leren hun eigen kracht te ontdekken en te ontwikkelen.
Er zijn veel handmatige werkzaamheden, maar er zijn ook mogelijkheden om zich te bekwamen in verschillende vaardigheden zoals grasmaaien op een zelfrijdende grasmaaier, werken met een bosmaaier en wellicht zelfs het werken met de trekker op het land en in de wijngaard.
In het wijnproeflokaal, waar we gasten ontvangen voor een wijnproeverij of gewoon een kop koffie, is het eveneens mogelijk om diverse vaardigheden te leren.

In de coaching, begeleiding en leer-/werktrajecten zijn we resultaat gericht en streven we er naar om een positieve ervaring te creëren. Men heeft eer van zijn/haar werk en mag trots zijn op wat er is gepresteerd.

De groei en ontwikkeling van de wijngaard spelen een belangrijke rol in de coaching. De seizoenen, de omstandigheden bieden structuur en houvast maar geven ook uitdagingen die om een antwoord vragen. Uitdagingen en vraagstukken waar we samen een antwoord op proberen te vinden.

Werkzaamheden

Een greep uit de mogelijkheden:

 • Diverse werkzaamheden in de wijngaard om gezamenlijk te komen tot een topproduct: Reestlander wijnen.
 • Als gastheer/gastvrouw bezoekers een onvergetelijke belevenis op de Reestlandhoeve bezorgen.
 • Koken en bakken.
 • Onderhoud van terrein en aanwezige opstallen.
 • Montage en reparatie werkzaamheden.
 • Tuinonderhoud.
 • Meehelpen met het ontwikkelen van nieuwe producten.
 • Bijdrage leveren aan open dagen, het jaarlijkse wijnfeest en markten.
 • Creatieve vaardigheden.
 • Administratieve handelingen.
 • Wijnflessen etiketteren en inpakken.
 • Kortom allerlei voorkomende werkzaamheden op de Reestlandhoeve.

Voordelen van de Reestlandhoeve

 • Een gestructureerde dagindeling.
 • Werken in de buitenlucht.
 • Diversiteit in werkzaamheden.
 • Rust en ruimte
 • Een prikkelarme omgeving.
 • Een zo normaal mogelijk leven.
 • Een bijdrage leveren aan een regulier bedrijf en trots zijn op de resultaten.
 • Het leggen en onderhouden van sociale contacten.
 • Professionele begeleiding.

Voor wie?

Op de Reestlandhoeve gaan we uit van de mens in plaats van dat we ons richten op een specifieke doelgroep. De dagbesteding biedt tegelijkertijd plaats aan mensen met verschillende problematiek en van uiteenlopende leeftijd. Deze menging van mensen die behoren tot verschillende doelgroepen gebeurt bewust. De ‘normale’ samenleving bestaat immers ook niet alleen uit jongeren of ouderen of mensen met dezelfde problematiek. Jong en oud, met en zonder zorgvraag, samen maken we de samenleving compleet, leren we van elkaar en helpen we elkaar. Ook vrijwilligers die affiniteit hebben met de Reestlandhoeve, met de werkzaamheden en het begeleiden van mensen met een zorgvraag zijn van harte welkom.
Het is wel belangrijk dat de deelnemers zich thuis voelen op de Reestlandhoeve en dat ze elkaar kunnen aanvullen en versterken. Er zal daarom altijd sprake zijn van een proefperiode om te kijken of de Reestlandhoeve de juiste plaats is voor een nieuwe deelnemer. Hierbij is onze ervaring dat mensen soms met een zeer complexe problematiek binnen kunnen komen, maar dat de problematiek regelmatig op de achtergrond raakt omdat iemand zich thuis voelt, zich nuttig en gewaardeerd voelt.
Mocht de problematiek om een zeer specifieke aanpak vragen maar voelt iemand zich wel thuis op de Reestlandhoeve dan zullen we samenwerking zoeken met specialisten om de juiste begeleiding te kunnen bieden.

Jong en oud samen

De Reestlandhoeve biedt ook plaats aan ouderen met een zorgvraag, bijvoorbeeld als gevolg van eenzaamheid, psychische problemen, (beginnende) dementie en andere aandoeningen die begeleiding noodzakelijk maken voor de persoon zelf en/of ter ontlasting van het thuismilieu. We proberen zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij de talenten. De Reestlandhoeve past bij mensen op leeftijd die houden van het buitenleven, de rust en de ruimte en bij mensen die hun roots hebben liggen in de landbouw en/of horeca en zich hier altijd gelukkig hebben gevoeld. Het aangaan en onderhouden van sociale contacten en het behoud van vaardigheden zijn voor deze mensen belangrijke aspecten ter ondersteuning van hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. De werkzaamheden sluiten vaak aan bij datgene wat ze fijn vinden om te doen of hun arbeidzame leven en/of jeugd.

Het feit dat jongere deelnemers optrekken met ouderen geeft een bijzondere dynamiek en stimuleert betrokkenheid bij elkaar. Uiteraard wordt er rekening gehouden met ieders behoefte aan activiteit en rust en kan een activiteit ook bestaan uit het kijken naar de jongere mensen die een klus klaren en die eventueel van advies voorzien, samen een kop koffie drinken of lekker een wandeling maken door de wijngaard of groentetuin.

De Reestlandhoeve is niet speciaal aangepast voor mensen met zware fysieke beperkingen en die bijvoorbeeld rolstoelafhankelijk zijn. Een grote mate van lichamelijke zelfredzaamheid is wel belangrijk om te kunnen deelnemen aan de activiteiten op de Reestlandhoeve.

De Gasterij

Elke woensdag bieden we een nieuwe vorm van dagbesteding voor mensen met geheugenproblemen: de Gasterij. In onze gezellige woonkeuken op Wijngoed de Reestlandhoeve genieten onze gasten van de geneugten des levens. Naast koffie/thee met lekkernijen, een gezamenlijk bereide maaltijd en voor de liefhebber uiteraard een glaasje wijn, zijn er diverse bezigheden mogelijk, zowel in groepsverband als alleen, net waar u zelf behoefte aan heeft. Ook gaan we regelmatig met de gasten van de Gasterij een uitje maken naar een museum, een wandeling maken, ergens lunchen e.a. Het streven is om er vooral een leuke dag van te maken.

Schilderen
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 5% korting op uw eerste bestelling.

Aanmelden